Thursday, December 15, 2005

"Verboden te .....

... sterven." Dat las ik daarstraks op Vrt-Nieuwsnet - en het ging om een burgemeester ergens in Tropisch Amerika die dat verbod wou uitvaardigen daar zijn kerkhof zo goed als vol bleek, en hij geen toelating krijgt tot uitbreiding - het bewuste kerkhof ligt in een ecologisch kwetsbaar gebied...

Maar waar wil Peterpijnpit nu naartoe , hoor of zie ik al een aandachtig lezeres of lezer denken. Want wie dit leest heeft dat allang via VRT radio of Televisie vernomen, zo denk ik dan weer. Wacht tot de oplossing komt - zo dadelijk, en zonder foto deze keer .

Hier niet zo ver vandaan ligt een bekende badplaats, Le Lavandou geheten, niks te zien met lavendel, alles met "plaats om te wassen" voor de etymologisch geïnteresseerden. En daar hebben ze ook een begraafplaats. Natuurlijk. En een burgemeester. Ook verstaanbaar. Die al in 2000, het jaar van de Millenium-bug, een gelijkaardig verbod hééft uitgevaardigd. Want ook zijn begraafplaats, kerkhof, cimetière, dreigde vol te lopen. En de man kreeg van Parijs, die hebben hier zowat alles te vertellen, niet de toelating om een nieuw kerkhof te bouwen, want hij wenste dit te doen in een gebied dat al jaren niet-bebouwbaar verklaard was, wegens " kwetsbaar en ecologisch zeer waardevol". Daarbij, Le Lavandou heeft geen bouwplaatsen meer - en 80 % van de woningen zijn er "résidence secondaire". Maar onze burgemeester had al aan een zestigtal mensen bouwvergunningen toegekend, niet voor grafmonumenten, nee gewoon voor villa's in de heuvels...
Een mens mag toch "une résidence secondaire" hebben zeker ?

En hoe gaat het verhaal verder ? Vandaag staat er in de krant dat de Raad van State elke mogelijkheid van bouwen in dat gebied uitsluit - zowel voor de burgemeester als voor alle privé-personen die in de buurt van het kerkhof zouden hebben willen bouwen, wetend dat er een kerkhof had kunnen komen, of dat niet wetend.

En wat zal de toekomst brengen ? De advokaten die zich een klein beetje interesseren in dit soort van zaken wrijven zich al in de handen , want al die potentiële bouwers gaan onze burgemeester natuurlijk "op het matje roepen" wegens financieel verlies. En wie gaat uiteindelijk de kosten van dat alles dragen ? Eénmaal raden mag !

Bonne soirée à vous tous !

1 comment:

Marrek O'Polo said...

dear pjottr,

snel hersteld van een griepaanvalleke en klaar om weer blogsgewijs tot de aktie over te gaan:
1° hartelijk dank voor je kerst&nieuwjaarskaart én proficiat: de jouwe was deze keer de eerste wenskaart die de weg naar onze bus vond !!!
2° even advokaat van de duivel spelen: misschien zit er iets in om te pleiten voor het onomstotelijk menselijk recht op een "résidence secondaire", zij het "au delà de la tombe" in de vorm van "un tombeau, ou même un sépulcre"...???
Ze doen maar.
3° en nog een pluim voor je meer dan voorbeeldige blogproducties aan een regelmaat die heer Aloysius versteld doet staan en Signore Spaghetti uiteraard zal doen waterbekken, om van Marcus Aurelius maar te zwijgen !!!

Groeten op de "cimetière complet" !

Marco Polo