Sunday, December 11, 2005

Le Rayol


Een naam zoals er veel zijn, zal misschien wel iemand denken. En toch, een naam om te onthouden ! Voor wie wil zien hoe een tuin hier aan de Middelandse Zee er kan uitzien, is er één goede plaats om niet te missen : Le Rayol.

Eigenlijk is het de naam van een dorpje, aan de kust een beetje westelijk van Cavalaire, met zijn hele naam Le Rayol-Canadel, en aan de rand van de zee ligt daar een wonderlijke tuin, niet alleen méditerraan "van hier" , maar eveneens van Zuid-Afrika, van Chili, van Mexico, van Nieuw-Zeeland , van China, enfin van overal ter wereld waar het klimaat dat wij hier mogen meemaken "huisklimaat" is. Het Conservatoire du Littoral, een vereniging die tracht de kust van Frankrijk zo open mogelijk te houden beheert dit juweeltje, en had vandaag een Open-Winter-Dag georganiseerd - en jullie weten ondertussen dat deze jongen voor wat er buiten te zien en te beleven is graag tijd vrijmaakt.

Dus, mijne maat Robert van hierover in de auto gezet, en "wijle weg". Ik ga geen lijstje maken van wat we er allemaal hebben mogen zien. Ik ken trouwens nog veel te weinig van de inheemse struiken en bomen. Maar dat de eerste mimosa-bomen al bloemen dragen, en de eucalyptussen ook, dat heel wat cactussen uit Mexico ook in bloei staan, en de boomvarens uit Nieuw-Zeeland nu op hun mooist te bewonderen zijn wou ik jullie toch niet onthouden.


En voor wie nog niet had begrepen dat jullie correspondent hier weer wat kan gaan "bijstuderen" weze gezegd dat ze er gelukkig regelmatig wandelingen en namiddagen organisren " met bevoegde gidsen ". En daar zal ik dan maar zorgen niet te veel van te missen, zodat ik jullie misschien nog wel eens mee op verkenning kan nemen ...

2 comments:

Marrek O'Polo said...

dear pjottr,

ge hebt gij daar nogal een leven, man! Toch heb ik gisteren ook kunnen genieten van een heerlijke wandeling langs de Scheldekaaien: onder een schitterende winterzon, blauwe hemel ... past op den blauwe steen, van 't Zuid tot aan 't Steen, en dan door de binnenstad in Kerstroes ... heerlijk!!! Maar ja: le Rayol ...!!!

MP

spaghetti said...

Naar je enthousiasme te oordelen lijkt het mij echt de moeite om Le Rayol eens te bezoeken Peter.
We noteren dat in ons dikke boek van nog uit te voeren plannen.En zoals het spreekwoord zegt...:
"La pazienza è una buon'erba, ma non nasce in tutti gli orti"
Ciao