Thursday, January 15, 2009

De Ezel met Vleugels ...

... is naar het schijnt geen marketing-gimmick, maar verwijst naar een oud verhaal dat in Gonfaron en de omgeving hier de ronde doet.

In Gonfaron staat er al vele honderden jaren een kapel ter ere van de Heilige Quinis, een bisschop die de Provence nog heeft helpen kerstenen. En ook al vele, vele jaren gaat er een processie uit ter ere van genoemde Saint Quinis. En zoals dat gaat wordt er dan ook van de inwoners verlangd dat ze de straat de avond tevoren zouden schoonmaken, en als het even kan ook nog hun huis wat versieren.

Nu moet er ooit een man geweest zijn, een iemand die altijd bijzonder druk bezig was, en met zijn ezel en wagentje nooit de tijd nam om een babbeltje te doen, en die dus ook niet de tijd had om zijn straat-deel schoon te maken. "Laat Saint Quinis dat maar zelf doen, of hij moet er maar over vliegen als het te vuil is." zou hij gezegd hebben.

De processie heeft plaats, de mensen denken dat die man een ongelikte beer is, het feest na de processie is bijzonder geslaagd en alleman gaat laat naar bed.

En wat merken de Gonfaronnezen 's anderendaags ? Bovenop de kapel van Saint Quinis staat 's mans ezel met zijn karretje te kijken tot men hem eraf haalt. De Heilige Man had de ezel door het luchtruim doen vliegen om zijn baas een lesje te leren...

Dit verhaal heb ik ergens in Gonfaron op een plaket gevonden, niet in de Guide Noir dus, en "si non e vero ..."

P.S. In verband met bovenstaand verhaal : Op grondgebied Gonfaron is er een wijndomein dat Plume d'Ane heet. Als dat mijn verhaal niet bevestigt, wat dan wel ?

3 comments:

Marrek O'Polo said...
This comment has been removed by the author.
Marrek O'Polo said...

Wel, wel, wel... da's gene Vliegende Hollander, maar ne vliegenden ezel!!! Heb ook even gegoogled en zie op http://www.gonfaron.net/pa2_legende.htm staat het vernoemde verhaal, zij het in licht gewijzigde vorm, te lezen.
Met dank voor de lering, Pjottr!!

MP (Marco Progressivo)

Anonymous said...

Inderdaad een veel mooier verhaal. Maar misschien is dit nog wel van toepassing: Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια.....