Wednesday, October 12, 2005

Wel-aludes-frikadellenkoek


Eindelijk komt het ervan. Hopelijk hebben jullie, waarde lezers, niet gewacht met het bereiden van enige andere spijs, indien wel, dan zal het met de spierbundels op buikhoogte nog wel meevallen.

Enfin, passons aux choses sérieuses. Hoe frikadellenkoek te maken moet allicht niet al te expliciet verklaard worden, ik beperk me tot de essentiële onderdelen die er aludes-frkk van maken :

gebruik liefst wat grover gemalen gehakt van het varken en het rund. De eieren worden even geklopt, wit en geel samen gemengd en gebruikt - wie de schaal erbij wil moet dat zelf maar weten. Zout en peper alsmede kruidnoot toevoegen naar eigen godsvrucht en vermogen. En dan nu het leuke : haal de pitten uit een behoorlijke portie zwarte eerder grote olijven, indien gewenst voorzien van provençaalse kruiden, snij het vruchtvlees in stukjes en meng dit door de massa die voordien reeds verkregen was door vlees, eieren, paneermeel ofte "sjapeluur" door elkaar te halen , bij voorkeur in een recipiënt zonder te veel gaatjes, wat tot verlies zou leiden. Het braden zoals steeds ... als er niet voldoende zon is, dan is de oven aangeraden.

En wat eten we daarbij ? Al eens gedacht aan aubergines met tomatensaus ? Nu we toch bezig zijn, hierbij de werkwijze :

Snij je aubergines (voordien gekocht natuurlijk - ik zou niet willen aanzetten tot diefstal) in lange plakken die in een pan een vijftal minuutjes in de olijfolie gebakken worden... De tomatensaus - zonder vel en zonder pitten aub.- wordt over de plakken aubergine gesmeerd, die zelf op de bodem van een ovenschaal terechtgekomen zijn, uiteraard nadat voornoemde schaal van olijfolie voorzien was. We hebben zeker nog enekele plakken aubergine over, die vormen dan de tweede laag, die ook weer tomatensaus erbovenop krijgt, en zo verder tot alles opgebruikt is. Wat kruiden betreft : laat je fantasie los, denk aan look, zout, grof gemallen peper, terwijl de tomatensaus uiteraard reeds van kruiden voorzien was. De ovenschaal gaat mee de oven in, misschien wel samen met de frikadellenkoek ( Pain de veau voor wie het op zijn frans wil ).

En als toemaatje een fotoke van onlangs in de wijngaard betrapte druivendieven.

Gegroet jullie allen, tijd voor pasta vanavond - maar daarover misschien een volgende keer .

1 comment:

Marrek O'Polo said...

pjottr,
binnen de kortste keren wil ik die aludes-frkdk proberen !!
en dank voor de foto: nu weet ik ineens waar bacchus zijn druiven haalt !!!
tot de volgende keer

Marco Polo