Monday, September 29, 2008

Herfst in het land...

... betekent dat sommige vruchten gaan rijpen, de olijven bijvoorbeeld, maar ook dat andere al rijp zijn , en geoogst worden. De druiven horen daarbij natuurlijk. En daar we geen overvloedig-regenrijk voorseizoen gehad hebben, en een klein beetje tegenslag bij de bloemvorming van de druivelaars, maar wel een lange droge zomer zonder zware onweders, voorspelt men nu geen recordhoeveelheid wijn, maar wel een heel goeie "cru 2008".

Bij de prentjes van de olijven niet veel uitleg - jullie zien zelf wel het verschil in grootte en kleur , en noch de bijna zwarte, noch de groene zijn al rijp, de groene worden in principe ook zwart, maar als ze vroegtijdig geplukt worden, wat voor sommige rassen gebeurt, dan worden ze natuurlijk nooit zwart ... Het heeft allemaal met goesting en smaak te maken, zullen we maar zeggen.






Ja, wat de druiven betreft, die zijn nu echt wel rijp, en meer en meer worden ze mechanisch geoogst - geplukt is niet meer het juiste woord, daar de oogstmachines ze eigenlijk van de stengels zuigen , zodat wat niet rijp is nog blijft hangen. De machines in kwestie zijn biezonder indrukwekkend, dat is op het videootje wel te zien. En hoe het landschap hier tegenover Les Aludes er nu uitziet, dat is daar ook op te zien !





En de mannen die de druiven naar de "chai" brengen, die rijden af en aan ...

2 comments:

Anonymous said...

wat vinden de boeren ervan als ge zelf zoal is een troske druiven proeft?

peterpignans said...

Als het bij proeven blijft, geen probleem !