Monday, January 09, 2006

Driekoningenkoek .

Of eigenlijk "La galette des rois "is een met amandelspijs of frangipane gevulde soort bladerdeeg-koek waarin een beetje sinaasappelbloesemolie voor de geur ofte "le bouquet" zorgt. Tevens wordt een "fève" , letterlijk boon of peulvrucht, ergens in het deeg verborgen . En jullie weten wel hoe het zit met "de koning" en de boon. Maar ...

... die fève is er geen - het is een porseleinen, doch voor goedkope galettes, een plastieken figuurtje, aangemaakt in gespecialiseerde ateliers, elk jaar weer andere figuurtjes, bij elke bakker van het dorp verschillende series ... en de verzamelaars eten al sinds een week of drie elke dag "galette des rois"... Daarbij " moet " elke vereniging die het een beetje goed wil doen tenminste één keer een "dégustation de galettes" inrichten , gewoonlijk vergezeld van een partij Lotto met " prachtige prijzen ".

En de foto's hierbij geven géél beeld van wat hierboven staat, wel van een wandeling gisterennamiddag met één van de gasten hier in de Grand Canyon du Verdon, op een goed uur rijden hiervandaan.

2 comments:

peterpignans said...

Ha Wouthje,
Nu weten we weer wat meer over die fèves ! En koud was het niet echt in de Verdon, we hebben niet eens onze handschoenen moeten aantrekken, en daar er ook geen wind stond was een muts niet eens nodig.
Wel hebben we bijna een free-baser op onze kop gekregen, die van boven op de klif naar benedn sprong, en vlak onder ons ( allez, zo'n dertig meter lager dan waar we stonden) in een boom landde met zijn parachuteke ! Een korte windvlaag deed hem daar belanden. We bezoeken de plek deze zomer wel eens. A bientôt !

Marrek O'Polo said...

pjottr,

ne mens zou er versteven snottebellen van krijgen !!!
't zijn mooie foto's: 't moet dus niet alleen skiën zijn in de winter !?

MP