Wednesday, January 10, 2007

Saint-Paul de Vence

Zo heet het tweede stadje dat we vorige zaterdag opzochten, met als eigenlijk doel het bezoek aan de Fondation Maeght, een schitterend museum voor kunst uit de 20ste eeuw. Wie er meer over weten wil moet ook maar weer eens naar "google" voor meer uitleg. Voor mij is het één van de plaatsen waar ik een paar maal per jaar heen wil, de tentoonstellingen zijn er steeds zeer verzorgd, uiterst rijk en dikwijls tonen ze stukken die je alleen maar bij hen te zien krijgt. En daarenboven zijn de gebouwen in een prachtig park gelegen, een beetje buiten het stadje dat zelf één van die "villages perchés" uit de Alpes Maritimes is, nog helemaal omwald - zeer in trek bij toeristen, maar ook zeer de moeite.

De tentoonstelling die er nu liep was een hommage aan de stichter van Uitgeverij Maeght, gekend voor haar kunstboeken, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de geboorte van Aimé Maeght. Zeer veel werken en dokumenten uit zijn persoonlijke collectie , tesamen met foto's en teksten van heel wat grote namen uit de artistieke en culturele bovenlaag van de vorige eeuw toonden aan wat voor een invloed een uitgever hebben kan, en wat voor "een hart " die man moet gehad hebben om mensen als Chagall, Miro, Giacometti, Calder als vriend te mogen rekenen.

En vlakbij zat er in de tuin van de Galerie Pieters (ja, ook in Knokke is er zo één) een gouden man op de rug van een reuze-schildpad : Jan Fabre was er wellicht langsgekomen - trouwens Jean Miotte ook, en Nikki de Saint-Phalle, Pavlos, Tal-Coat en Michel Folon , en ... namen ontgaan me !

Rest mij nog een paar sfeer-foto's bij dit blogje te voegen, jullie allen te groeten en dan aan het avondeten te gaan zitten ... denken!




3 comments:

AL said...

check op google bij afbeeldingen Andy goldsworthy eens! in het genre van richard long, maar dan toch weer helemaal anders

peterpignans said...

Zullen we "sebiet" doen !

Marrek O'Polo said...

Dear Pjottr,

veel stilzitten is er nog steeds niet bij zie ik. Doe zo verder maat, en blijf ons informeren over de mediterane plaatsen die het bezoeken waard zijn ... en zeker die voor herhaling vatbaar zijn !!!
Een simpele Belgistanees kan zulke inlichtingen goed gebruiken.

MP