Friday, August 17, 2007

Appels of pitten ?




Wat moet dat met die titel ? Enige tijd geleden schoot het me plots te binnen dat ik Pignans altijd Pijnpittendorp heet. Maar bij goed toekijken, en enig denkwerk, blijkt dat het wapenschild van de gemeente, of liever " la Ville de Pignans" drie pijnappels bevat. Zoals het zo mooi beschreven staat in het heraldieke werk, L'Armorial général de d'Hozier, dat elk wapenschild beschrijft " D'azur à trois pommes de pin d'or, tigées et feuillées de même, posées 2 et 1" - vrij vertaald : Op blauwe achtergrond, drie pijnappels van goud, lees geel, voorzien van takjes en naalden van dezelfde kleur, 2 bovenaan en 1 eronder.


Mooi hé, ware het niet dat er varianten blijken te zijn ! De grote deur die toegang geeft tot het huis waar Jules Gérard, de meest glorierijke zoon van het dorp, pardon la ville, geboren is draagt een wapenschild waarin ook een kruis voorkomt. En nu is dat huis gemeentehuis ... Over voornoemde Jules Gérard later wel eens meer - misschien wordt er wel iemand nieuwsgierig na het ontcijferen van de gedenkplaat naast de deur van het "Hôtel de Ville".


En de poort of deur van de Collégiale , zijnde de parochiekerk, die heeft dat kruis dan weer niet ! Maar de pijnappels wel, ook al staan die dan weer anders afgebeeld...

Dit alles neemt niet weg dat ik me toch maar aan mijn eigen naam ga houden, ik vind gewoon dat Pijnpittendorp veel leuker klinkt dan Pijnappeldorp ...

2 comments:

Marrek O'Polo said...

... en gelijk heb je Pjottr: in elke appel zitten pitten, en als we die redenering volgen dan zit jij met je Pijn"Pitten" een eind dichter bij de kern van de zaak dan die Renard, euhh.. Gérard die "voorlopig" de beroemdste inwoner van Pignans is geweest was geworden zijn.

MP

Anonymous said...

Misschien zijn het wel maste(n)toppen, die we als kinderen gingen rapen in de Brusselse Bossen, rond de Kattekensberg en bij de Hondjesberg. Omdat Tante Ria er haar stoof mee aanstak.
Laat Pignans maar zijn pijnpitten, we zullen vanaf nu Mariaburg Mastetoppendorp noemen...